Zwemvierdaagse moet verder zonder Osinga's

SNEEK  3 oktober 2017 – De Zwemvierdaagse in Sneek moet verder zonder Atze Osinga. Hij is veertig jaar de motor geweest van het sportieve evenement onder de vlag van Neptunia’24 en zwaaide vrijdag af.

De Zwemvierdaagse Sneek is in 1977 gestart in het oude buitenbad. Dit had zijn eigen charmes, denk aan de weersomstandigheden. Tegenwoordig wordt in het binnenbad gezwommen. Binnen de organisatie van Neptunia wordt nog steeds gesproken over hoe het was toen “we” nog buiten zwommen. De zwemvierdaagse draait op vrijwilligers en Atze Osinga is daarin een belangrijke speler.

Hij was de man van de contacten, de posters, de kaartjes, de medailles, de bordjes in de hal, de statistieken. Heel veel dus, aldus Neptunia. Maar de laatste paar jaren laat hij de touwtjes vieren en geeft jaar op jaar stukjes over aan de andere commissieleden. De Z4DCommissie van Neptunia’24, die eigenlijk ook al jaren stabiel is en uit vijf andere vrijwilligers bestaat.

Atze Osinga en echtgenote Clara ontbreken nooit in het zwembad in de week van de zwemvierdaagse. Om mee te doen, maar vooral om allerlei taken uit te voeren. Voor zover bij de vereniging bekend zijn ze slechts één keer niet aanwezig geweest, maar in dat jaar werd alles vooraf tot in de puntjes regelt. Na veertig jaar heeft Atze aangegeven echt nu te stoppen. Neptunia zette het echtpaar als dank voor de bewezen diensten in de bloemen.